Реших да направя малко бакалски сметки относно това колко съм похарчил и за какво. Тази статистика най-вероятно ще е интересна за повечето от вас, затова реших да я публикувам. Въпреки, че е малко неудобно за смятане ще работя с долари, тъй като дебитната ми карта е в долари.

Храна  1565$

Нощувки: 377$

Аржентина: 70$ (9 нощувки)

Чили: 35$ (4 нощувки)

Боливия:  80$ (23 нощувки)

Перу:  140$ (37 нощувки)

Еквадор: 47$ (9 нощувки )

транспорт:

264$

Аржентина и Чили:  60$ (3 автобуса)

Боливия:  62$ (22 автобуса)

Перу: 133$ (20 автобуса)

Еквадор: 14$ (2 автобуса)

допълнителни разходи: 698$

30$ вход за торес дел пайне, 90$ рафтинг, 155 $ за обиколка на Алтиплано,  120$ изкачване на Уайна Потоси, 44$ наем за екипировка за изкачване на Илимани, 35 $ транспорт до Мачу Пикчу, 45$ вход за Мачу Пикчу,  40$ вход за Кордилера Бланка, 30$ вход Кордилера Уайуаш, 13$ наем за екипировка за изкачване на Писко, 6$ за входове на други две места, 30$ глоба за превишен престой в Перу, 32$ за удължаване на боливийска виза, 28$ за летищна такса в Еквадор

Сумарно похарчени:  2870 $

Отделните суми по левове е трудно да се кажат, тъй като доларът си менеше курса,  но като цяло тези 2870$ отговарят на около 4400 лева.

Сега малко разсъждения по цифрите.

Европа я пропускаме напълно от сметките, защото съм похарчил 3 лева за транспорт, 2 лева за храна и 12 лева за един сак. Затова минаваме направо към Южна Америка. Престоят ми там беше от 7 ноември до 22 юли, което прави 258 дни.

Храна: 1565/258 = 6,06$ дневно. Вижда се, че само сумата за храна надхвърля запланувания дневен бюджет от 5$. Защо е така?  Ами поради 2 основни фактора. Първият е, че храната в Аржентина и особено в Чили се оказа много по-скъпа, отколкото си мислех. На тези места въпреки, че карах с крайно мизерна и евтина храна, пак надхвърлях 5 доларовия бюджет. И това беше в продължение на 4 месеца. От друга страна в Боливия и Перу храната беше евтина (особено в Боливия), но ми беше писнало от мизерстване, поради което взех да ям сериозно, при това добра храна (е, колко е добра е друг въпрос де, но печеното пиле изглежда доста добре на фона на мизерен аржентински кремвирш). Също така започнах систематично да посещавам сладкарници в Перу, което допринасяше за вдигането на дневния бюджет с по 1,5 - 2 долара. Увеличих и консумацията на плодове(през последните две седмици в перу изяждах по кило плодове на ден), което също качваше по един долар.

Нощувки - от 258 дни на континента съм прекарал 82 нощи в хостели и 17 нощи в местни хора. Останалите 159 нощи (около 62%) съм прекарал къмпингувайки (не ми се прави статистика колко нощи в палатка, колко на открито, колко под навес, изоставени къщи, канавки под пътя, пътувайки в автобуси). От разпределението по държави се вижда, че в първите 4 месеца, през които сменях постоянно Аржентина и Чили имам общо 13 нощувки на хостел и въпросните 17 в местни хора.  Или другояче казано 30 от общо 124 нощи, което прави 24% под покрив и 76% без.  Това не е случайно, а следствие от факта, че цените на хостелите в тези две държави са доста високи (което може да се види от цифрите), а аз се опитвах да спестявам максимално. В следствие на тоя мазохизъм в мен се натрупа известна умора и когато влязох в боливийския рай, където нощувките бяха по 3 долара, рязко увеличих спането под покрив. Интересно е да се отбележи, че за 23 нощувки в Боливия съм дал почти същата сума колкото за 9 нощувки в Аржентина.  За Перу важи същото - там имам още повече спане в хостел, главно заради вече съвсем увеличилия се мързел и умора от блъскане в планините.  В Еквадор цените на хостелите се покачиха на 5 долара.

Транспорт. Забелязва се, че присъстват 3 автобуса в Аржентина и Чили. Това са автобусът, с който излязох от Буенос Айрес (4  долара), един автобус по Careterra Austral за 3 долара и над 40 доларовия автобус, с който преминах от Сан Педро де Атакама в Чили до Салта в Аржентина (когато цял ден никой не ме взе, а в паспорта ми имаше изходящ печат).  С две думи - транспорта в Аржентина и Чили не е никак, ама никак евтин и затова там наистина си струва чакането на стоп. Обратно - за 22 автобуса в Боливия (не ми се смятат километрите и автобусочасовете, но са доста) съм дал само  62$. Имаше хора, които ме питаха защо съм спрял да стопирам. Ето го и директния отговор - ами просто няма смисъл. за 2 месеца интензивно обикаляне - 62 долара за транспорт. Ако стопираш няма да ти излезе безплатно, а само по-евтино. Да речем максимум 30-50% по-евтино. И очевидният и риторичен въпрос - струва ли си да се блъскаш да излизаш с километри от градовете и да чакаш с часове някой да ти спре (да се има предвид че трафика на някои места е изключително незабележим - примерно 4-5 превозни средства за 6 часа) само, за да спестиш 30-40 долара (за 2 месеца)? А на всичкото отгоре ще изпуснеш и безплатното шоу, което се разиграва във всеки един автобус :)

За Перу положението е подобно, но цените са малко по-високи. Всъщност няколко многочасови и сравнително луксозни автобуса отхвърлиха основната сума от перуанския транспорт (22 часовия Куско - Лима, 8 часовия Лима - Уарас и 8 часовия Уарас - Трухийо - общо 63$). Но за тези три отсечки по-евтина алтернатива нямаше.

В Еквадор стопът е възможен, макар и малко труден, но за малко оставащото ми време и разстояние не ми се занимаваше да опитвам.

А сега и за допълнителните разходи. Както се вижда, голяма част от тях са за входове на национални паркове. Тези разходи са си нужни, ако искаш да видиш красотите на планините. Обиколката с джип из Алтиплано е най-големия ми разход, но тя си струва 100%,  защото това е единствения начин да се види тази уникално красива част на Боливия. Парите за Мачу Пикчу … без особени угризения бих го пропуснал, но въпреки това ми останаха приятни спомени от 24 километровото ходене край линията през тропичната гора, както и от лепкавата влага в хостела в Агуас Калиентес. Може би единствения разход, който не бих направил отново е за рафтинга по реката Футалеуфу в Патагония, който не ме впечатли изобщо. А разходът, който си заслужава най-много са 30-те долара вход за Торес дел Пайне.

Обобщено погледнато, пълният дневен бюджет, включващ  и допълнителните разходи е  приблизително 11$. Ако изключим допълнителните разходи и оставим само храна, нощувка и транспорт - 8,41$ дневно.

Разходите за самолети са: Мадрид - Буенос Айрес - 350 EUR, Guayaquil - Madrid  500 EUR, Madrid - Sofia 120 EUR или сумарно 970 EUR (1900 лева)

Пълна цена на пътешествието - около 6300 лева.

От тук може да се направи една съпоставка: пътешествието ми е излязло по около 700 лева на месец. Месечните ми разходи докато работех и живеех на квартира в София бяха около 650 лева. Толкова за мита, че пътешестването е скъпо удоволствие :) А якото е, че може да е и още по-евтино ;)

Краен извод - при още по-спартански условия, особено през втората половина на пътешествието (то през първата нямаше накъде по-спартанско) разходите мога да се намалят с около 300-400 долара, а с отпадане на някои от допълнителните разходи (примерно рафтинга, алтиплано, изкачването на върхове) и с още 400-500 долара. Тоест пътешествието би могло да се направи и с около 2000 долара, макар и леко орязано откъм екстри.

А най-интересното от цялата работа е, че всичките тия числа ги извадих не от записки, а от спомените си. Нощувка по нощувка, автобус по автобус. И от всичките 47 автобуса не си спомнях добре цената само на 7-8. С какви глупости може да се напълни човешката глава а? :)   А това, което най ми се губи е какво аджеба съм ял 4 месеца в Аржентина и Чили. В спомените ми се въртят кремвирши, хляб, някакви евтини кексове, dulce de leche… ама все си мисля, че човек няма как да оцелее толкова време на подобни боклуци… :) Ако трябва да дам обаче статистика за теглото си - май от 75 килограма в началото, по едно време беше стигнало до 65 и гащите ми маалко падаха :)

Bookmark and Share